2010-01-15 12:23:41• hírek • Gozner Gertrud

Törvénymódosításra készül a minisztérium

A Munkaügyi Minisztérium egy tervezett sürgősségi kormányrendelet szerint egy új - 350 lej értékű - juttatást szeretne bevezetni a kismamák részére, mégpedig a gyerekszülési támogatást.

Ez a támogatás minden 2010-ben született baba után fog járni, függetlenül attól, hogy egyetlen újszülöttről vagy kettes, hármas illetve négyes ikrekről van szó.

A jogszabály-tervezet szerint a támogatás minden csecsemő után egyszeri alkalommal igényelhető, mégpedig a gyermek születése utáni 12 hónapban. A juttatást azok is megkapják, akiknek halva született a gyermekük, vagy a születése utáni első évben következett be a tragédia.

Ezzel a munkaügyi minisztérium megszüntetné a korábban adományozott kelengyepénzt és az újszülött támogatást. Az újszülöttek után járó támogatást még 2001-ben vezették be, és az első négy élve született csecsemőre volt érvényes. A kelengyepénz 2006-ban lépett érvénybe, amely által az újszülöttek ruhából és babaápolási kozmetikumokból álló csomagban részesülnek 150 lej értékben.

Szatmáron a Szociális Szolgáltatások Megyei Ügynökségének adatai szerint 2009 folyamán 4225 gyerek után kaptak az anyukák az újszülött után járó támogatást 230 lej értékben, míg 3870 anyuka kelengye pénzt kapott az államtól 150 lej értékben.

A támogatás kérvényezéséhez az illetékes polgármesteri hivatalt kell felkeresnie a megfelelő dokumentumokkal, úgy mint a gyermek születési bizonyítványa, az anya vagy a gyermek gyámjának személyi igazolványa, ha a gyermek halva született vagy a születés után vesztette életét, akkor az ezt igazoló halotti bizonyítványt is.

Ha  a gyermek külföldön jött a világra, csak akkor jogosult a juttatásra, ha a szülei lakhelye az országban van, és a romániai hatóságok által kibocsátott születési bizonyítvánnyal rendelkezik. A 2009 december 31-ig született gyermekekre még a két korábbi határozat érvényes, amit 2010 október 31-ig kérvényezhetnek az illetékes hatóságoktól.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: